Vår berättelse

Sjöholms Bageri levererar kvalitet från grunden i en familjär miljö. Vi är Sveriges äldsta bageri och vår målsättning är att alltid vara det personliga bageriet som levererar riktigt bra produkter.

 

Vår surdeg & dess resa

Vår surdeg har levt länge. Den startades här på Sjöholms i mitten på 90-talet. Sedan har den rest med vår bagare Anton under hans karriär i Åre, Smögen, Ishotellet i Jukkasjärvi och Olof Viktors på Österlen m.m. för att slutligen hamna här på Sjöholms igen, där den hör hemma. Det är en väldigt bra surdeg som bara blir bättre och bättre för varje dag som går. Vi använder vår surdeg så mycket som möjligt med så lite jäst som möjligt. Vissa bröd kräver mer eller mindre jäst för att få den strukturen vi vill ha. Till vissa bröd krävs ingen jäst alls. Exempelvis i Sjöholms Levain som vi så gärna delar med oss av i receptet här.

Startsurdegen som krävs i receptet får ni givetvis köpa hos oss.

Recept Sjöholms Levain

Dag 1

Blanda alla ingredienserna

  • 1 msk startsurdeg (går att köpa hos oss)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl fint rågmjöl

Låt stå i rumstemperatur

Dag 2

Blanda ihop

  • 500 g av surdegen från dag 1
  • 1 liter vatten
  • 800 g vetemjöl
  • 800 g rågsikt

Låt degen arbeta i 10 minuter långsamt

  • Tillsätt sedan 50 g salt

Arbeta degen i 4 minuter på snabb hastighet

Ta upp degen och placera den i en inoljad plastskål

Låt jäsa en timme, vik sedan degen och tryck ut lite luft

Låt jäsa ytterliggare en timme och upprepa vikningsprocessen

Låt jäsa en timme

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två bröd, lägg dessa på en mjölad plåt

Låt bröden jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar, ställ sedan in dem kylen

Dag 3

Sätt ugnen på 250° C

Sätt en plåt i mitten av ugnen (om ni ej har en baksten) och en plåt i botten

Ta ut bröden ur kylen och snitta dem med en vass kniv

Lägg sedan in bröden på plåten i mitten av ugnen och kasta lite vatten på plåten i botten

Efter ca 35 minuter har ert alldeles egna surdegsbröd!

Är ni osäkra på om brödet är färdigt kan ni kolla innertemperaturen som ska vara 98° C

I Familjär miljö

Kvalitet från grunden i en familjär miljö är ledorden i hela vår verksamhet. Du som kund ska känna dig som hemma oavsett vilken av Sjöholms butiker du handlar i. Det familjära genomsyrar allt från våra produkter till vår miljö och hela vårt sätt att arbeta.

Sjöholms bageri drivs av oss, bröderna Anton och Johan, tillsammans med vår personal, vår förlängda familj. Vår historia och att numera vara en given del av Ängelholms stadsbild är något vi är stolta över och en uppgift vi tar oss an med ödmjukhet.

 

Sjöholms Öppettider

Välkommen till någon av våra tre butiker!
Storgatan 58, Ängelholm, i Förslöv bredvid Heberleins eller Caféet i Valhall Park.

Mån - Fre
7 - 18
Lör
7 - 15
Lör (Förslöv)
7 - 13