Sjöholms historia

Sjöholms bageri är ett av Sveriges äldsta bagerier. Bageriet startade 1876 och är alltså över 130 år gammalt.

Mycket historik har tyvärr försvunnit med tiden. Men vi vet att bageriet startades 1876 av Otto Franke och hette då som sin ägare. 1900 byggdes det hus som vi är i nu och i början av 1900-talet bytte bageriet ägare till P.O Sjöholm och fick då sitt nuvarande namn.

Tiden har gått och bageriet har överlevt allt från världskrig till finanskriser. Under världskrigen var bageriet en av de få saker som inte fick stänga, man ansåg nämligen att bröd var något vi måste ha även om det är krig.

1993 tog Magnus och Pernilla över bageriet och dem har vi mycket att tacka för. Magnus har lärt mig de flesta grunderna i bagaryrket och är även den som tagit fram våra berömda tekakor.
Sommaren 2014 tog jag över bageriet, som jag drömt om att driva sedan jag hade mitt första sommarjobb här när jag var 17 år. Som endast sjunde ägaren av Sjöholms är jag otroligt mån om vår historia och det genuina hantverket som alltid legat bakom våra produkter.

Nutid
Jag heter Anton och har sedan jag var fyra år och stod med kockmössa i föräldrarnas kök, drömt om att bli bagare. I högstadiet lyckades jag få praoplats på ett bageri. Under gymnasiet utbildade jag mig till bagare, då gjorde jag min praktik här på Sjöholms. Denna praktik ledde till sommarjobb och jag blev säker på att jag valt rätt utbildning.

Redan då växte drömmen om att en gång få ta över Ängelholms anrikaste bageri. Mitt yrke tog mig sedan vidare runt i Sverige, först var jag på Icehotel i Jukkasjärvi där jag jobbade som bagare i deras högt ansedda restaurang. Under två somrar jobbade jag på Olof Viktors på Österlen. Ett av Sveriges bästa bagerier som drivs av den välrenommerade Jan Hedh. Efter det har jag också jobbat på välkända bagerier på Smögen, i Åre och Sälen.
Med en massa erfarenheter i bagaget lever jag nu min dröm och mitt bröd är min stolthet. Kvalite, smak och nytänkande blandat med klassiker är det som driver mig och genomsyrar hela bageriet. Min kärlek för bageriet och staden är en känsla jag vill förmedla varje dag i vårt mysiga och familjära bageri och fik.

Sammanfattningsvis kan vi säga att bageriet har funnits på samma plats sedan 1876 och vi har under hela vår långa historia bakat våra bröd i stenugn. Och det kommer vi fortsätta med.

Nu bygger vi ny historia. Tillsammans.

/Anton Åkesson, bagare och ägare